Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Luang Prabang - turistická perla Laosu

Historické město s necelými 40 tisíci obyvatel se nachází v hornaté oblasti severního Laosu. Od roku 1995 je zapsáno do seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO. Má nezapomenutelný šarm, který osloví každého návštěvníka včetně klientů China Tours. Kouzlo městu dodává i okolní malebná krajina s vrcholy vysokými i přes 1 200 m n.m.

Vzhledem k rostoucí oblíbenosti Luang Prabangu kazí tento půvab poslední dobou jen množství turistů, i přesto však dokáže zaujmout. Luang Prabang lze celý obejít pěšky, nicméně je tu na malém prostoru tolik pozoruhodných chrámů, že na jejich úplnou prohlídku by bylo potřeba několik dní. Nízké domy, často dřevěné nebo z části dřevěné, které střídá elegantní, ale neokázalá francouzská koloniální architektura, dotvářejí příjemnou atmosféru. Městečko láká k návštěvě i několika přitažlivými lokalitami v blízkém okolí. Dnes je zajisté nejnavštěvovanějším místem Laosu, a tak zde kromě pamětihodností najdeme spoustu slušných restaurací i řemeslných a uměleckých krámků.

Ačkoli oblast byla osídlena už dříve, svůj křest prodělal Luang Prabang v r. 1357, kdy tu zakladatel laoského národa Fa Ngum založil hlavní město. Nejdříve jej nazval Xieng Thong (Zlaté město), ale vzápětí jej sám přejmenoval na Luang (královský, majestátní) Pha Bang (podle vzácné bronzové sošky Buddhy, daru od khmerského panovníka). Dnes se ovšem častěji setkáte s upravenou podobou jména - Luang Prabang nebo Luang Phrabang.

Po rozpadu království Lan Sang na konci 17. století zůstal Luang Prabang i nadále královským sídlem. V 19. století byl vypleněn hordami rebelských nájezdníků z jihočínského Jün-nanu a až do nástupu turistiky na přelomu 80. a 90. let byl Luang Prabang spíše zapomenutým koutem.

Chrám Zlatého města

Bez pochyby nejcennějším a také zřejmě nejdochovalejším chrámem v Luang Phrabangu je právě Wat Xieng Thong (Chrám Zlatého města). Komplex areálu tohoto chrámu se nachází kousek od řeky Mekong a jako jeden z mála nebyl při invazi Jün-nanců zničen. Jeho původ sahá až do poloviny 16. století. Samotný chrám (sim) má střechu v několika elegantně se překrývajících vrstvách, ty koncové spadají až nízko k zemi. Vedle simu stojí tzv. Červená kaple a knihovna Tripitaky (tj. posvátných buddhistických textů), přičemž obě tyto stavbičky jsou, stejně jako zadní strana simu, bohatě zdobeny mozaikami z barevného skla.

Wat Visun

Údajně vůbec nejstarší fungující chrám ve městě, byl původně celý dřevěný. Jakkoli zajímavý je už svou vnější podobou, pozoruhodná je i sbírka dřevěných soch Buddhy uvnitř, některých již notně zaprášených. Ve Watu Visun byla v l. 1867-94 uložena velká Buddhova socha (Pha Bang), která je považována za ochrannou sochu města.

Naproti simu stojí zhruba 15 m vysoká Lotosová stúpa, pro svůj polokulovitý tvar zvaná též Stúpa vodního melounu. Na počátku 16. století do ní byly uloženy cenné posvátné předměty (mj. sošky). Část z nich se podařilo zachránit a lze je spatřit v Královském paláci.

Královský palác

Palác byl postaven až na počátku 20. století a připomíná spíš francouzské paláce ve skromnějším měřítku. Je obklopen příjemným parkem s palmami. Zadní strana paláce je obrácena k řece, odkud byl původně také přístupný. Dnes slouží palác jako muzeum. Je tu několik sálů, ale lze tu spatřit i bývalé královské pokoje v tom stavu, v jakém byly opuštěny. Mezi vystavenými exponáty nechybí královské oblečení, busty králů Laosu, staré buddhistické sochy včetně zlaté uctívané Buddhovy sošky Pha Bang, sloní kly s vyřezanými Buddhy, ale také např. hudební nástroje, masky pro tradiční palácové divadlo, anebo rozmanité diplomatické dary.

Jsou zde k vidění i sošky z křišťálu a zlata, nalezené pod Lotosovou stúpou u watu Visun. Stěny některých místností jsou dekorovány freskami jednoho francouzského malíře, v trůnním sále je pak důmyslně propracovaná mozaika. Nedaleko stojí nádherně opravený sál Pha Bang s ladnou střechou v pěti vrstvách. Sem by po dokončené rekonstrukci měla být přesunuta slavná soška Pha Bang.

Phu Si (Barevná hora)

Uprostřed města se vzpíná kopec vysoký asi sto metrů a viditelný ze všech stran. Na jeho vrcholku stojí 24 m vysoká zlatavá stúpa, završená osmi symbolickými slunečníky jako odznaky královských pagod. Od této stúpy (That Čom Si) každoročně vychází procesí při městských oslavách lunárního Nového roku. Z vršku je krásný výhled na město skoro na všechny strany. Na stráních kopce stojí několik chrámů a svatyněk, jedna z nich je jeskynní. Když se sejde severní stranou, dostane se člověk přímo ke královskému paláci. Na úpatí tam stojí další významný wat - Wat Pa Huak s unikátním průčelím z vyřezávaného dřeva. Jde o jeden z nejstarších chrámů v Luang Prabangu vůbec.

Luang Prabang rozhodně stojí za návštěvu. Nejen kvůli svému výjimečnému historickému dědictví, ale také pro svou neopakovatelnou atmosféru, přátelské obyvatele a v neposlední řadě pro krásnou a svěží přírodu. Vždyť Luang Prabang leží přímo na břehu řeky Mekong - jedné z nejdůležitějších vodních tepen Asie. Nedaleko můžete navštívit i travertinové stupňovité vodopády Kuang Si, které přímo zvou ke koupání...

Poznávací zájezdy do Laosu a dalších asijských zemí pořádá China Tours.

- PR článek -

China Tours
Vítězné nám. 6
160 00  Praha 6 - Dejvice

Tel.: 222 958 203-4, 271 741 364
info@chinatours.cz
www.chinatours.cz

Článek byl zobrazen 7 666 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko